Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος | Θετικές στρατηγικές πειθαρχίας
17482
post-template-default,single,single-post,postid-17482,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.5,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Θετικές στρατηγικές πειθαρχίας

Θετικές στρατηγικές πειθαρχίας

Οι στρατηγικές που ακολουθούν έχουν χαρακτήρα πρόληψης και είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να αποτρέπουν την κλιμάκωση των καταστάσεων που αναγκάζει τους γονείς να εξοργίζονται και να <<ξεσπούν>>. Καμία πειθαρχική προσέγγιση δεν είναι αποτελεσματική με όλα τα παιδιά η σε όλες τις καταστάσεις, ενώ χρειάζεται εξάσκηση για να μπορέσετε να τις χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά και χαλαρά.

Προετοιμαστε το παιδι σας

Εξηγήστε στο παιδί σαστίσει πρόκειται να συμβεί. Διασαφηνίστε τις προσδοκίες σας για τη συμπεριφορά του παιδιού σας και δημιουργήστε ένα περιβάλλον που θα συντελεί στην εκπλήρωση των προσδοκιών σας. << θα σταματήσουμε στην τράπεζα. Εκεί δεν θα μπορείς να τρέχεις, αλλα υπάρχουν μεγάλες, ειδικές καρέκλες για να καθίσεις και να διαβάσεις ένα βιβλίο. Ποιο βιβλίο θα ήθελες να πάρεις μαζί σου; >>

Αναγνωρίστε τα συναισθήματα του παιδιού σας

Εκφράστε αυτό που νομίζετε οτι νιώθει το παιδί. Όταν τα παιδιά αισθάνονται οτι τα καταλαβαίνουν, συνήθως αντιδρούν θετικά. Νιώστε τα συναισθήματα του και επικεντρωθείτε στη συμπεριφορά του, όχι στο ίδιο το παιδί. <<Μου φαίνεται οτι θέλεις να παίξεις με τη μανούλα τώρα. Μερικές φορές είναι πραγματικά δύσκολο να περιμένεις. >>

Θέστε όρια στις συμπεριφορές που δεν είναι διαπραγματεύσιμες

Κάντε τα όρια σαφή στο παιδί και ακολουθήστε τα πιστά.

Δώστε επιλογές, αντί για εντολές

Σε κανέναν δεν αρέσει να παίρνει εντολές. Όταν ένα παιδί αποφασίζει το ίδιο για την επιλογή του, ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για το αποτέλεσμα. Δώστε του την ευκαιρία να διαλέξει μεταξύ δυο εναλλακτικών επιλογών.

Επίλυση των προβλημάτων από κοινού

Επιλέξτε μια ήσυχη στιγμή για να καθίσετε με το παιδί σας και να περιγράψετε την κατάσταση. Αναγνωρίστε τα συναισθήματα του παιδιού σας και μοιραστείτε μαζί του τα δικά σας, αλλά χωρίς κριτική διάθεση. Προσπαθήστε μαζί να βρείτε πιθανές λύσεις, συμφωνείστε να δοκιμάσετε μια από αυτές και δείξτε διάθεση να δοκιμάσετε άλλη σε περίπτωση που η πρώτη αποτύχει.

Δώστε θετική ενίσχυση

Όταν τα παιδιά σας συμπεριφέρονται καλά,να θυμάστε οτι πρέπει να τα επαινείτε και να τα ενθαρρύνετε. Να είστε συγκεκριμένοι. Αναγνωρίστε κάθε ένδειξη προόδου προς την επιθυμητή συμπεριφορά, ακόμα κι αν είναι πολύ μικρή. Επικεντρωθείτε κυρίως στην προσπάθεια και όχι στο αποτέλεσμα.

Αποσπάστε την προσοχή του μικρού παιδιού σας

Απομακρύνετε το ενδιαφέρον του από την πηγή της διαφωνίας και μετατοπίσετε το σε μια νέα δραστηριότητα. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, μπορείτε συχνά να εξουδετερωσετε μια κατάσταση που δείχνει να ξεφεύγει από τον έλεγχο αν τη δείτε με χιούμορ και φαντασία.

Αφήστε τα παιδιά να βιώσουν τις συνέπειες των πράξεων τους

Δεν κάνουμε πάντα χάρη στα παιδιά όταν τα σώζουμε από δύσκολες καταστάσεις. Για παράδειγμα, αντί να θυμώνετε και να δυσφορείτε που είστε αναγκασμένοι για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια εβδομάδα να πάτε κολατσιό του παιδιού σας στο σχολείο επίπεδη το ξέχασε, μην  του το πάτε. Θα πάρει ένα καλό μάθημα υπευθυνότητας χωρίς να χρειαστεί να φωνάζετε καθόλου.