Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος | Οι επιλογές μας έχουν συνέπειες
17548
post-template-default,single,single-post,postid-17548,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.5,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Οι επιλογές μας έχουν συνέπειες

Οι επιλογές μας έχουν συνέπειες

Ως ενήλικες κάνουμε επιλογές σε καθημερινή βάση. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά. Οι επιλογές μας βασίζονται στα αποτελέσματα η τις συνέπειες που αναμένουμε. Μαθαίνουμε από τις επιλογές μας. Αν επιλέξουμε να μην ντυθούμε ζεστά, το χειμώνα, το πιθανότερο είναι να κρυώσουμε. Την επόμενη φορά θα έχουμε μάθει και θα προσέξουμε να ντυθούμε ζεστά.

Όταν χρησιμοποιειτε τις επιλογές και συνέπειες ενημερώστε πρώτα  το παιδί για τις ενέργειες που έχει και μετά για τις συνέπειες κάθε επιλογής.

Αν οι γονείς χρησιμοποιούν λογικές συνέπειες που είναι δυσάρεστες, το παιδί μαθαίνει για παράδειγμα οτι το να γυρίζει σπίτι αργότερα από το συμφωνηθέντα χρόνο, σημαίνει πως θα μείνει μέσα το επόμενο βράδυ η το επόμενο Σαββατόβραδο. Με αυτές τις συνέπειες υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να επαναληφθεί η ίδια συμπεριφορά την επόμενη φορά.

Αν υποσχεθείτε, τηρήστε καλύτερα την υπόσχεση σας

Για να βοηθήσετε τα παιδιά να διαχειριστούν τη συμπεριφορά τους, θα πρέπει να υπάρξουν οι αναμενόμενες συνέπειες αφού έχει επιδοθεί η συγκεκριμένη συμπεριφορά. Αν οι συνέπειες εφαρμόζονται τυχαία η και καθόλου, τα παιδιά βρίσκονται σε σύγχυση και δεν ξέρουν τι να περιμένουν. Η συνέπεια για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά τους  πρέπει να ακολουθεί κάθε φορά που επιδεικνύεται η ανάρμοστη συμπεριφορά.