Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος | Πως μπορώ να μεγαλώσω ένα ηθικό παιδί
17446
post-template-default,single,single-post,postid-17446,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.5,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Πως μπορώ να μεγαλώσω ένα ηθικό παιδί

Πως μπορώ να μεγαλώσω ένα ηθικό παιδί

Ελέγξτε τη δική σας συμπεριφορά και τις αξίες σας. Αντιμετωπίστε τους άλλους με σεβασμό, κατανόηση, συμπάθεια και αίσθηση του δικαίου.

Εξετάστε με ειλικρίνεια τον τρόπο που επιλύσετε τις διαφορές σας, τόσο στο σπίτι, όσο και στο χώρο της εργασίας σας. Είστε ανοιχτόμυαλοι; Είστε καλοί ακροατές; Ψάχνετε για δίκαιες λύσεις στις διάφορες σας η μήπως το σημαντικότερο για εσάς είναι να κερδίζετε πάντα και να έχετε πάντα δίκιο; Φωνάζετε; Χρησιμοποιείτε βία, είστε επιθετικοί η χρησιμοποιείτε μέσα εξαναγκασμού όπως ο εκφοβισμός και οι ενοχές;

Μιλήστε με τα παιδιά σας για τα συναισθήματα. Δώστε τους λέξεις που ονομάζουν συναισθήματα. Βοηθήστε τα παιδιά σας να καταλάβουν οτι τα αισθήματα είναι διαφορετικά από τις πράξεις. Μπορούν ελεύθερα να αισθάνονται όπως θέλουν, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι το πως ενεργούν.

Ιδιαίτερα τα αγόρια πρέπει να μάθουν οτι το να έχουν αισθήματα είναι φυσιολογικό, ακόμα και θετικό. Όλα τα παιδιά χρειάζονται βοήθεια για να μάθουν να εκφράζουν θυμό χωρίς να ασκούν σωματική η ψυχολογική βία στους άλλους.

Δείξτε κατανόηση για τα συναισθήματα του παιδιού σας, ακόμα κι αν διαφέρουν από τα δικά σας. Μάθετε στα παιδιά σας από μικρή ηλικία οτι σέβεστε τα συναισθήματά τους.

Μιλήστε με τα παιδια σας για το  πως η συμπεριφορά τους επηρεάζει τους άλλους.

π.χ. <<Νομίζω οτι η Άννα λυπήθηκε όταν δεν την  άφησες να παίξει.>>

Παροτρύνετε το παιδί σας να θυμηθεί πως ένιωσε σε μια παρόμοια κατάσταση, η να αναλογιστεί πως θα αισθανόταν σε  παρόμοιες περιστάσεις.

Χρησιμοποιήστε ειδήσεις, ταινίες, τηλεοπτικά προγράμματα, βιβλία και καθημερινές καταστάσεις ως πλατφόρμα συζήτησης για θέματα ηθικής.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να εκφράζουν τη γνώμη τους, να αναλογιστούν τι θα έκαναν η τι θα έλεγαν σε διάφορες καταστάσεις και να προσπαθήσουν να βάλουν τον εαυτό τους στη θέση ατόμων  που αδικήθηκαν.