Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος | Σκολίωση: Τί πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
17594
post-template-default,single,single-post,postid-17594,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.5,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Σκολίωση: Τί πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Σκολίωση: Τί πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Η πλάγια απόκλιση οφείλεται σε στροφή των σπονδύλων και παρασύρει και τις πλευρές, σχηματίζοντας τον χαρακτηριστικό σκολιωτικό ύβο. Η συγκεκριμένη σκελετική παραμόρφωση είναι γνωστή εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Η έγκαιρη διάγνωση από ορθοπεδικό ιατρό αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την αντιμετώπιση της σκολίωσης. Η κλινική εξέταση πρέπει να γίνεται ετησίως στις ηλικίες 9 με 14 ετών, με τη δοκιμασία επίκυψης.

Η υπέρβαρη τσάντα, παρότι δεν είναι δυνατόν από μόνη της να αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία της σκολίωσης, δύναται να επιβαρύνει τη σπονδυλική στήλη και να επιδεινώσει ήδη προϋπάρχουσες καταστάσεις, όπως επίσης, δύναται να αποτελεί αιτία πόνου, εμποδίζοντας τα παιδιά στις καθημερινές δραστηριότητες τους.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής έχει εκδώσει οδηγίες για τις σχολικές τσάντες που θα πρέπει να έχουν τα παιδιά:

Χρειάζεται να γίνεται προσεκτική επιλογή για την εύρεση της κατάλληλης σχολικής τσάντας για το παιδί. Να έχουν βάτες, φαρδιά λουριά ώστε να είναι πιο αναπαυτικές για το παιδί.

Οι σχολικές τσάντες να είναι ελαφριές και να μην ξεπερνούν το 10% έως 20% του βάρους του παιδιού.

Τα παιδιά θα πρέπει να βάζουν και τα δυο λουριά, ένα στον κάθε ώμο. Η κατανομή των βιβλίων μέσα στην τσάντα να γίνεται ομοιόμορφα για να γίνεται ισοζυγισμένη κατανομή του βάρους. Τα πιο βαριά αντικείμενα θα πρέπει να τοποθετούνται στο κέντρο.

Οι γονείς δεν πρέπει να αμελούν εάν το παιδί η ο έφηβος τους παραπονιέται για πόνο στην πλάτη.

Σε τέτοια περίπτωση χρειάζεται να συμβουλευτούν τον παιδίατρο τους.