Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος | Έρευνα: μεγάλος αριθμός γυναικών παρουσιάζει καταθλιπτικά συμπτώματα κατά την επιλόχεια περίοδο
17320
post-template-default,single,single-post,postid-17320,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.5,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Έρευνα: μεγάλος αριθμός γυναικών παρουσιάζει καταθλιπτικά συμπτώματα κατά την επιλόχεια περίοδο

Έρευνα: μεγάλος αριθμός γυναικών παρουσιάζει καταθλιπτικά συμπτώματα κατά την επιλόχεια περίοδο

Σύμφωνα με μία έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Northwerstern, ένας μεγάλος αριθμός γυναικών παρουσιάζει καταθλιπτικά συμπτώματα κατά την επιλόχεια περίοδο. Πρόκειται για το μεγαλύτερης κλίμακας πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου σε γυναίκες κατά την περίοδο της λοχείας και είναι η πρώτη φορά που διενεργείται πλήρης ψυχιατρική εκτίμηση στις γυναίκες που ανευρέθηκαν με κατάθλιψη.

Η μελέτη αυτή, που συμπεριέλαβε προληπτικό έλεγχο για κατάθλιψη σε 10.000 γυναίκες που γέννησαν σε ένα συγκεκριμένο μαιευτήριο, αποκάλυψε ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών που εμφάνιζαν υποτροπιάζοντα επεισόδια μείζονος κατάθλιψης. Η μελέτη έδειξε τη σημασία του προγεννητικού, καθώς και μετά τον τοκετό προληπτικού ελέγχου. Η υγεία και η ζωή των γυναικών και των νεογνών κρέμονται από μία κλωστή. Οι ζωές πολλών γυναικών που διαγνώστηκαν με αυτοκτονική τάση όταν τα μέλη του προσωπικού τις κάλεσαν για έλεγχο, σώθηκαν πιθανά ως αποτέλεσμα του προληπτικού ελέγχου της μελέτης και της άμεσης παρέμβασης.

«Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών με επιλόχειο κατάθλιψη δεν εντοπίζονται και δεν αντιμετωπίζονται, παρόλο που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ψυχιατρικές διαταραχές», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Katherine L. Wisner, M.D. «Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Η ψυχική υγεία της γυναίκας έχει σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη του εμβρύου, καθώς και στη σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού». «Πολλές γυναίκες δεν αντιλαμβάνονται τι τους συμβαίνει», είπε η Wisner. «Νομίζουν ότι είναι απλά αγχωμένες ή πιστεύουν ότι έτσι αισθάνεσαι όταν κάνεις παιδί». 

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 14% των γυναικών διαγνώστηκε με κατάθλιψη. Από την ομάδα αυτή, οι 826 έλαβαν πλήρη ψυχιατρική εκτίμηση κατά τη διάρκεια επισκέψεων στο σπίτι. Τα βασικά ευρήματα από τις εκτιμήσεις αυτές είναι: Από τις γυναίκες που εντοπίστηκαν με κατάθλιψη, το 19,3% σκέφτηκαν να βλάψουν τον εαυτό τους. «Οι περισσότερες από αυτές τις γυναίκες δεν θα είχαν ελεγχθεί και ως εκ τούτου, δεν θα είχε προσδιοριστεί ότι διατρέχουν σοβαρού βαθμού κίνδυνο», είπε η Wisner. «Πιστεύουμε ότι ο προληπτικός έλεγχος θα σώσει ζωές».

Οι αυτοκτονίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% των θανάτων κατά την επιλόχεια περίοδο και αποτελούν τη δεύτερη αιτία θνησιμότητας στις γυναίκες μετά τον τοκετό. Πολλές γυναίκες που εντοπίστηκαν με μείζονα επιλόχειο κατάθλιψη, είχαν τουλάχιστον ένα επεισόδιο κατάθλιψης στο ιστορικό τους και επιπρόσθετα είχαν μία αγχώδη διαταραχή. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 30% των γυναικών εκδήλωσαν την κατάθλιψη πριν την εγκυμοσύνη, το 40% μετά τον τοκετό και το 30% κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Περισσότερο από τα δύο τρίτα αυτών των γυναικών είχαν επίσης, μία αγχώδη διαταραχή.

«Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η πιο συχνή κλινική εικόνα κατά την περίοδο μετά τον τοκετό είναι πιο πολύπλοκη σε σύγκριση με ένα μεμονωμένο επεισόδιο κατάθλιψης», δήλωσε η Wisner. «Η κατάθλιψη υποτροπιάζει και υπερτίθεται σε μία αγχώδη διαταραχή».

Από τις γυναίκες που εντοπίστηκαν με μείζονα κατάθλιψη, το 22% είχαν διπολική διαταραχή, η πλειοψηφία των οποίων δεν είχαν διαγνωστεί από το γιατρό τους. Παρατηρείται συχνά μία καθυστέρηση στη σωστή διάγνωση της διπολικής διαταραχής, η οποία εξαρτάται από τον προσδιορισμό όχι μόνο της καταθλιπτικής φάσης, αλλά και της μανιακής, ή της υπομανιακής φάσης. Ωστόσο, η επιλόχεια περίοδος αποτελεί το χρονικό διάστημα με τον υψηλότερο κίνδυνο για πρωτοεμφανιζόμενα επεισόδια μανίας στη ζωή μιας γυναίκας.

«Αυτό είναι ένα πολύ υψηλό ποσοστό διπολικής διαταραχής, που δεν έχει αναφερθεί ποτέ σε έναν πληθυσμό που ελέγχεται για επιλόχειο κατάθλιψη», δήλωσε η Wisner. «Είναι σημαντικό επειδή η θεραπεία με αντικαταθλιπτικά φάρμακα μόνο, μπορεί να επιδεινώσει την πορεία της διπολικής διαταραχής».

Επιπλέον, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, οι γυναίκες που ήταν έγκυες κατά το παρελθόν έτος, είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν θεραπεία για κατάθλιψη, σε σύγκριση με γυναίκες που δεν ήταν έγκυες.

Η βελτιστοποίηση της συνολικής ψυχικής και σωματικής υγείας κατά την εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό είναι εξαιρετικά σημαντική. «Η κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο και για τη γυναίκα και για το έμβρυο» δήλωσε η Wisner. « Η κατάθλιψη αποτελεί μία διαταραχή κατά την οποία δυσλειτουργούν οι φυσιολογικοί μηχανισμοί σε ολόκληρο το σώμα».

Το προγεννητικό άγχος και η κατάθλιψη της μητέρας σχετίζεται με πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης, που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Η κατάθλιψη επίσης, επηρεάζει την όρεξη της γυναίκας, τη διατροφή και την προγεννητική φροντίδα και σχετίζεται με αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών. Οι γυναίκες με κατάθλιψη χωρίς καμία θεραπευτική παρέμβαση έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος πριν τη σύλληψη, που επιφέρει επιπλέον κινδύνους.

Όταν μία νέα μητέρα έχει κατάθλιψη, η συναισθηματική της κατάσταση μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του παιδιού της και αυξάνει το ποσοστό ανασφαλούς προσκόλλησης και την κακή γνωστική επίδοση του παιδιού της, δήλωσε η Wisner.

Ο προληπτικός έλεγχος κατά την προγεννητική και επιλόχειο περίοδο είναι απαραίτητος (στο Illinois απαιτείται υποχρεωτική εξέταση για περιγεννητικές ψυχικές διαταραχές). Στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, θα πρέπει να αναπτυχθούν οικονομικά αποδοτικές και προσβάσιμες θεραπευτικές παρεμβάσεις, τόνισε η Wisner. «Εάν εντοπίσουμε τους ασθενείς, θα πρέπει να τους προσφέρουμε την κατάλληλη θεραπεία», είπε η Wisner.

Πηγή:

Northwestern University (2013, March 14). Postpartum depression: Surprising rate of women depressed after baby. ScienceDaily.

www.neahygeia.gr