Πρώτα από όλα, η νέα μαμά πρέπει να ρωτήσει και να απαντήσει στον εαυτό της αν η ζωή με το μωρό έχει μπει σε ένα πρόγραμμα, σε μια τάξη που η ίδια έχει θέσει. Φροντίζοντας να βάλει μία τάξη, όπως αυτή την πιστεύει, θα της είναι και πιο εύκολος ο αποχωρισμός.
Φυσικά, το πιο σημαντικό ζήτημα είναι ποιος θα προσέχει το παιδί όταν η μαμά λείπει στη δουλειά. Αν δεν υπάρχουν διαθέσιμες γιαγιάδες και παππούδες, θα πρέπει να εξετάσει προσεκτικά τις εναλλακτικές του βρεφονηπιακού σταθμού ή μιας νταντάς και να αποφασίσει με γνώμονα την ασφάλεια του παιδιού, αφού μόνο αν είναι η ήσυχη ότι το παιδί είναι σε καλά χέρια θα μπορεί να λειτουργεί και να είναι ευτυχισμένη και στη δουλειά και στο σπίτι. Γνωρίζοντας επομένως ότι το παιδί θα είναι ασφαλές και ότι θα περνά καλά, σίγουρα η επιστροφή στη δουλειά γίνεται πιο ομαλή και έτσι η μαμά νιώθει καλύτερα για την απόφασή της.
Μια πρακτική συμβουλή είναι να κανονίσει να ξεκινήσει η φροντίδα του παιδιού από όποιο πρόσωπο αναλάβει λίγες μέρες πριν την επιστροφή της στη δουλειά, ώστε να βρεθούν οι απαραίτητες ισορροπίες αλλά και για να νιώσει πιο ασφαλής η μαμά για την επιλογή της. Και για το παιδί αυτή η περίοδος προσαρμογής είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού βλέπει τη μαμά του μαζί με το πρόσωπο που θα μείνει μαζί του. Έτσι θα νιώθει πιο ασφαλές και σίγουρο μακριά από τη μαμά όταν έρθει η ώρα να επιστρέψει στη δουλειά της.
Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσει η νέα μαμά είναι πρώτα από όλα ότι δεν μπορεί να τα ελέγχει όλα. Δεν είναι υπεράνθρωπος. Πρέπει δηλαδή να βάλει τον συγκεντρωτισμό της λίγο πίσω. Το παιδί μπορεί να περνά καλά και το πρόγραμμά του μπορεί να γίνεται εξίσου καλά όταν αυτή βρίσκεται μακριά, αρκεί βέβαια να τεθούν οι σωστές προϋποθέσεις όπως εξηγήσαμε μόλις πριν. Αν δηλαδή έχει βρεθεί το σωστό πρόσωπο να φροντίζει το παιδί ή ένας καλός βρεφονηπιακός σταθμός, τότε δεν πρέπει να ανησυχεί τόσο πολύ για τον χρόνο που θα βρίσκεται μακριά της το παιδί.
Επίσης, θέλω να τονίσω κάτι: η νέα μαμά θα πρέπει να ζητά βοήθεια. Δεν θα πρέπει να τα αναλαμβάνει και να τα χειρίζεται όλα μόνη της. Η ομαδική δουλειά και η ανάθεση αρμοδιοτήτων σε άλλα πρόσωπα, μόνο βοηθητική μπορεί να είναι. Δεν πρέπει να βλέπει όλα όσα πρέπει να γίνουν σαν δική της αποκλειστική δουλειά. Υπάρχουν και άλλα πρόσωπα που μπορούν και πρέπει να παίξουν ρόλο στη ζωή του παιδιού, όπως για παράδειγμα ο πατέρας του παιδιού.
Τέλος, η νέα μαμά θα πρέπει να θυμίζει στον εαυτό της ότι στο τέλος της ημέρας, όταν η δουλειά τελειώσει θα επιστρέψει στο παιδί της. Θα είναι κοντά του και θα του προσφέρει όλα όσα θέλει. Κατά την επιστροφή της στο σπίτι, θα περάσει πολύτιμο χρόνο με το παιδί και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλές φορές ο λίγος αλλά ουσιαστικός χρόνος είναι πιο σημαντικός από τον πολύ αλλά ανούσιο χρόνο.