Εκατομμύρια ζευγάρια, πιστεύω, πως επικοινωνούν με λεκτικά και μη λεκτικά μηνύματα τα οποία εκφράζουν καταπιεσμένο θυμό, οργή παράπονο, αδικία. Αυτός ο τρόπος επικοινωνίας, έχει ως αποτέλεσμα τη διαμονή στο θυμό τους. Δεν μπορούν να δώσουν και να λάβουν μηνύματα που θα οδηγήσουν σε αποτελεσματικά βήματα για τη σχέση και την οικογένεια τους, επειδή τα συναισθήματα τους δεν εκφράστηκαν με το σωστό τρόπο και οι ίδιοι πνίγηκαν στη δική τους δυσαρέσκεια.
Η αποτελεσματική επικοινωνία απαιτεί τη θέληση να ακούσετε την άποψη του άλλου ατόμου, χωρίς τη λήψη αμυνών. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της αποτελεσματικής επικοινωνίας, είναι η πρόθεση και η διατύπωση των λέξεων που θέλουμε να πούμε. Ο ομιλητής πρέπει να καταβάλλει προσπάθεια για να περάσει το σωστό μήνυμα με σαφήνεια, χωρίς να προβάλλει καταδίκες η κατηγορίες. Χρειάζεται να μιλάει με σεβασμό προς τον απέναντι του και να λέει πως αισθάνεται.
Ορισμένα ζευγάρια, για παράδειγμα, γνωρίζουν ακριβώς ποια θέματα η λέξεις προκαλούν ένταση και τους φέρνουν σε αντιπαράθεση. Χρησιμοποιώντας αυτά τα “πυρομαχικά” και έχοντας ως πρόθεση να κερδίσει ο ένας και όχι το “εμείς”, δεν πρόκειται να λειτουργήσουν προς μια αρμονική, ειρηνική λύση.
Είναι απαραίτητο να αφήνουμε τις συναισθηματικές αντιδράσεις για αρκετά μεγάλο διάστημα και να ακούμε την πλευρά του άλλου. Όταν οι σύντροφοι μπορούν να δεχθούν ότι δεν είναι τέλειοι, ούτε αναμένεται να είναι, η εποικοδομητική κριτική μπορεί να φαίνεται πλέον χρήσιμη και μαζί με την ελαστική ακρόαση στη συνέχεια, να αντικαταστήσει τα σκοτεινά, κρυφά συναισθήματα και σκέψεις.
Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι μια στρατηγική δεξιότητα. Πριν μιλήσετε, οδηγηθείτε στην ενεργητική ακρόαση. Ακούστε χωρίς να καταπολεμάτε τον άνθρωπο που έχετε απέναντι σας. Προσπαθήστε να ακούσετε την άποψη του άλλου ατόμου. Αναστείλετε τον εσωτερικό σας διάλογο.
Συγκεντρωθείτε στο θέμα που σας αφορά, χωρίς επιθέσεις η κατηγορίες.
Αναρωτηθείτε: Τι κίνητρο έχω πίσω από τα λόγια που μπορεί να επιλέξω να πω; Να υπερασπιστώ, να προκαλέσω; Να επικοινωνήσω διεξοδικά; Τι θα είναι διαφορετικό μετά από αυτή τη συζήτηση;
Ζητάτε την αλλαγή στη συμπεριφορά σας, την προσωπική βελτίωση, διαρκώς. Μόνο τότε θα έχετε και ποιοτική ζωή και ευχάριστη συνύπαρξη και συναναστροφή με τους συνανθρώπους σας.
Μαρία Γρίβα
Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος M.Sc
Τηλ 6946000712