Γερνώντας καλά

Πολλοί είναι εκείνοι που τρέμουν στην ιδέα ότι θα γεράσουν. Φαντάζονται τα γηρατειά σαν κάτι το φοβερό και το άσχημο. Κι όμως τα γηρατειά είναι μία φυσική διαδικασία της ζωής κι έχουν την ομορφιά τους.

Χρειάζεται να μπορέσετε να αποδεχτείτε το εσωτερικό σας παιδί και να συμφιλιωθείτε με εκείνο που ήσασταν στο παρελθόν και με αυτό που είστε σήμερα, γιατί αλλιώς πώς θα μπορέσετε να αποδεχτείτε την επόμενη φάση των γηρατειών; κι αν δεν γεράσετε ποια θα είναι η εναλλακτική στη συνέχεια της ζωή σας;

Ο πολιτισμός μας έχει δημιουργήσει αυτό που ονομάζεται η λατρεία της νεότητας.

Είναι πολύ ωραίο και αποδεκτό να αγαπάς τον εαυτό σου σε ορισμένες ηλικίες, αλλά γιατί δεν είναι το ίδιο ωραίο να τον αγαπάς και όταν θα έχει γεράσει; Να θυμάστε πως το πιο πιθανόν είναι ότι φυσιολογικά θα περάσουμε σταδιακά από όλες τις ηλικίες της ζωής.

Πολλές γυναίκες νιώθουν μεγάλο άγχος και φόβο όταν σκέφτεται τα γεράματα.

Συναντώ ομοφυλόφιλους στο γραφείο που αντιμετωπίζουν προβλήματα που έχουν σχέση με τη νεότητα, την εμφάνιση και την απώλεια της ομορφιάς.

Τα γεράματα μπορεί να σημαίνουν ρυτίδες, άσπρα μαλλιά και χαλαρό δέρμα όμως και η γήρανση αποτελεί μέρος της ύπαρξής μας. Σε αυτό τον κόσμο, ερχόμαστε για να βιώσουμε όλα τα στάδια της ζωής. Κατανοώ απόλυτα εκείνους που δεν θέλουν να γεράσουν και να αρρωστήσουν για αυτό διαχωρίστε αυτές τις δύο έννοιες.

Μην φαντάζεστε ότι η αρρώστια είναι ο μόνος τρόπος για να πεθάνει κανείς. Αντίθετα όταν έρθει η ώρα να φύγουμε όταν έχουμε πληρώσει εκείνο για το οποίο ήρθαμε να κάνουμε σε αυτή τη ζωή, τότε μπορούμε να ξαπλώσουμε στο κρεβάτι το βράδυ και να φύγουμε γαλήνια.

Δεν χρειάζεται να πάθουμε κάποια βαριά αρρώστια. Δεν χρειάζεται να μας συνδέουμε με διάφορα μηχανήματα. Δεν χρειάζεται να υποφέρει κατάκοιτος κάποιος σε ίδρυμα για να φύγει από τη ζωή. Παντού συναντάμε πληροφορίες για τη διαφύλαξη της υγείας μας. Καλό είναι να μην το αναβάλετε κάντε το τώρα! ‘Όσο περνούν τα χρόνια, τόσο περισσότερο θέλετε να αισθάνεστε υπέροχα, για να μπορέσετε να βιώσετε κι άλλες εμπειρίες Ο τρόπος που γερνάμε, δεν προσδιορίζεται από τα γονίδια, αλλά από το βιολογικό ρολόι που υπάρχει στον εγκέφαλό μας. Αυτός ο μηχανισμός του εγκεφάλου παρακολουθεί πότε και πως αρχίζουμε να γερνάμε και αυτό ρυθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από ένα σημαντικό παράγοντα: τη στάση μας απέναντι στα γηρατειά. Για παράδειγμα αν πιστεύουμε ότι στα 35 είμαστε μεσήλικοι, τότε αυτή η πεποίθηση πυροδοτεί στον οργανισμό μας τις βιολογικές ανάγκες που επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης, όταν φτάσουμε στα 35.

Κάπως έτσι αποφασίζουν οι άνθρωποι την μέση ηλικία, τι είναι η μέση ηλικία και τι είναι τα γηρατειά. Άραγε πόσο έχετε ρυθμίσει το ορισμένο σημείο γήρανσης μέσα σας;

Να θυμάστε πως ότι δώσετε αυτό θα πάρετε! Να προσέχετε πως φέρεστε στους ηλικιωμένους , γιατί όταν γεράσετε έτσι θα φέρονται και σε εσάς. Αν έχετε ορισμένες αρνητικές αντιλήψεις για τους ηλικιωμένους, τότε δημιουργείτε τις ιδέες τις οποίες θα ανταποκριθεί το υποσυνείδητό σας, οι πεποιθήσεις σας, οι σκέψεις σας, η αντίληψή σας που έχουν σχέση με τη ζωή και τον εαυτό σας γίνονται πάντοτε η πραγματικότητα σας.

https://psychologos-paidopsychologos.gr/wp-content/uploads/2024/07/maria_griva_logo_new-150x150.png

Ακολουθήστε μας:

https://psychologos-paidopsychologos.gr/wp-content/uploads/2018/01/Celeste-logo-white.png

Social Media:

Copyright by epsilon.com.gr. All rights reserved.