Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος | Η ζήλια μεταξύ των ανδρών
17532
post-template-default,single,single-post,postid-17532,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.5,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Η ζήλια μεταξύ των ανδρών

Η ζήλια μεταξύ των ανδρών

Είναι πολλά τα πράγματα για τα οποία ένας άνδρας ζηλεύει ένα άλλον άνδρα. Οι πιο πολλοί ζηλεύουν την περιουσία ως αντίζηλων τους. Υπάρχουν άνδρες που από πολύ νωρίς υιοθετούν την άποψη οτι τα πλούτη είναι η πηγή της ανθρώπινης ευτυχίας. Βλέπουν τη ζωή σαν έναν αγώνα, όπου ο πλούτος σε κρατάει στην πρώτη θέση.

Ένα μυστικό της ανδρικής ευτυχίας: η ικανότητα να μετατρέπουν οι άνδρες την ανταγωνιστική και εχθρική ζήλια για όσους δεν κατάφεραν ποτέ να νικήσουν σε κάποιο πραγματικό η φανταστικό αγώνα, σε μια ζεστή φιλική σχέση αγάπης. Δεν είναι πάντα εύκολο και απαιτεί, σίγουρα πολλή αυτοπεποίθηση. 

Πολλοί άνδρες είναι τόσο φοβισμένοι από την ενδεχόμενη εχθρικότητα και ανταγωνιστικότητα των καινούριων φίλων τους, που λειτουργούν εκ του ασφαλούς: δεν πλησιάζουν κανέναν νέο γνωστό και προσπαθούν να κρατήσουν τους νεανικούς αδελφοποιτους, τα αγόρια με τα οποία μοιράστηκαν την καθημερινότητα της εφηβείας και του σχολείου δηλαδή τα αγόρια με τα οποία έπαιζαν με τους ίδιους κανόνες.

Για να νιώσουν επιβεβαιωμένοι στις σχέσεις τους με άλλους άνδρες, όσοι άνδρες έχουν περάσει την εφηβική ηλικία, χρειάζεται να αγωνίζονται για κοινωνική καταξίωση με φρόνηση, αδελφικότητα και συλλογικότητα. Δεν είναι φιλικό να προσπαθεί ένας άνδρας να γίνει καλύτερος από τον άλλο· οι προσπάθειες πρέπει να κατευθύνονται στο να είναι περίπου εξίσου καλοί. Η άμιλλα δεν μπορεί να είναι εχθρική και αλόγιστη.

Η σχέση αυτή καθεαυτή χρειάζεται να έχει απόλυτη προτεραιότητα απέναντι σε οποιαδήποτε τάση για ανταγωνιστική νίκη.

Προσπαθώ να κατευθύνω τους άνδρες αντί να ζηλεύουν κάποιον, να προσπαθούν να τον αντιγράφουν: να ενσωματώσουν την ενυπάρχουσα αξία αυτού που ζηλεύουν και να την αναπτύξουν μέσα τους.

Είναι ευκολότερο να καλλιεργήσουν αυτή τη μίμηση, παρά να ξεπεράσουν το φθόνο.

Προηγουμένως χρειάζεται να αναπτύξουν αμοιβαία αλληλεπίδραση σε κάποιο αγωνιστικό χώρο. Αν το αντικείμενο του φθόνου αξιώσει να συμμετάσχει σε έναν αγώνα για δυο, αυτό και μόνο μπορεί να επιβεβαιώνει επαρκώς τη δημιουργία μιας φιλικής ατμόσφαιρας, στην οποία μπορεί να αναπτυχθεί η μιμητική δραστηριότητα. Η ανταγωνιστική επιθυμία συνιστά έκφραση θαυμασμού, αναγνώριση της αξίας. Η πρόκληση από άνδρα προς άνδρα, για μονομαχία μέχρι θανάτου αποτελεί ένδειξη σεβασμού και ουσιαστικά πρόσκληση για παιχνίδι.

Αλλά ο καλύτερος τρόπος να ξεπεράσουν τη ζήλια, είναι η συμμετοχή τους στην ίδια ομάδα, έτσι ώστε οτιδήποτε κάνουν ο ένας στον άλλο να αποτελεί μια επικύρωση της αποδοχής τους. Οι άνδρες που εργάζονται η παίζουν μαζί, εύκολα μαθαίνουν τα προσόντα του άλλου και αφομοιώνουν τις αρετές του άλλου και μιμούνται ο ένας την ύπαρξη του άλλου. Η κίνηση προς την ισότητα γίνεται αυτόματα.