Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος | Πως να χρησιμοποιήσετε την “απομάκρυνση” και όχι την τιμωρία
17442
post-template-default,single,single-post,postid-17442,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.5,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Πως να χρησιμοποιήσετε την “απομάκρυνση” και όχι την τιμωρία

Πως να χρησιμοποιήσετε την “απομάκρυνση” και όχι την τιμωρία

Η απομάκρυνση είναι μια μορφή διαχείρισης συμπεριφοράς που χρησιμοποιούν οι γονείς όταν το παιδί επιδεικνύει ανάρμοστη συμπεριφορά. Το παιδί απομακρύνεται σε μια ήρεμη περιοχή. Εκεί δεν κάνει τίποτα μέχρι να του επιτρέπει να επιστρέψει.

Η απομάκρυνση δεν διαρκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα· δεν είναι απομόνωση σε κάποιο σκοτεινό δωμάτιο και δεν είναι απειλή οτι το παιδί θα χάσει την αγάπη και την προστασία των γονιών του.

Καλό είναι να χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο όταν υπάρχει σοβαρή παράβαση ενός η περισσότερων οικογενειακών κανόνων. Μερικά παραδείγματα: όταν το παιδί σπάζει κάτι σκοπίμως, πετάει αντικείμενα μέσα στο σπίτι, αγνοεί το αίτημα να σταματήσει κάποια ενέργεια του, επιδεικνύει βίαιη συμπεριφορά χτυπώντας, κλωτσώντας, βρίζοντας η τραβώντας τα μαλλιά των άλλων.

Μη χρησιμοποιείτε την απομάκρυνση για μικρές παραβάσεις των οικογενειακών κανόνων, για συμπεριφορές που εσείς θεωρείτε οτι είναι ελάχιστα ενοχλητικές η μερικώς απαράδεκτες, η για φυσιολογικά ατυχήματα. Προσπαθήστε να αγνοήσετε τη συμπεριφορά η να χρησιμοποιήσετε άλλες μορφές διαχείρισης συμπεριφοράς αντί για την απομάκρυνση. Η επιλεκτική χρήση αυτής της μεθόδου θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα της ως τεχνικής για τη διαχείριση της συμπεριφοράς.

Η απομάκρυνση έχει καλύτερα αποτελέσματα με παιδιά προσχολικής ηλικίας η παιδιά δημοτικού. Με τους εφήβους δεν αποτελεί χρήσιμη τεχνική διαχείρισης συμπεριφοράς. Άλλες τεχνικές όπως οι <<επιλογές και συνέπειες>> και η <<απώλεια προνομίων>> είναι πιο αποτελεσματικές με τους εφήβους.

Βεβαιωθείτε οτι το παιδί κατανοεί την έννοια της απομάκρυνσης

Καθιερώστε κανόνες που θα δικαιολογούν την απομάκρυνση

Επιλέξτε ένα χώρο απομάκρυνσης

Αυτός ο χώρος δεν θα πρέπει να έχει πράγματα που θα προσελκύουν το ενδιαφέρον του. Μια σκάλα, ένας διάδρομος, ένας χώρος πίσω από και πόρτα, η μια καρέκλα αποτελούν κατάλληλους χώρους απομάκρυνσης. Στα σημεία αυτά το παιδί δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο από το να κάτσει και να περιμένει. ΠΟΤΕ μην κλειδώνετε ένα παιδί σε ένα δωμάτιο ούτε και να χρησιμοποιείτε σκοτεινά δωμάτια που προκαλούν φόβο η δεν έχουν επαρκή εξαερισμό. Η Απομάκρυνση είναι η μετακίνηση του παιδιού από μια ευχάριστη κατάσταση σε μια κατάσταση χωρίς καμία ενίσχυση. Δεν αποτελεί καταδίκη σε φυλάκιση.

Οι απομακρύνσεις μικρής διάρκειας (ένα έως επτά λεπτά) είναι πιο αποτελεσματικές από μεγαλύτερες περιόδους απομάκρυνσης. Μια καλή εμπειρική μέθοδος είναι ένα λεπτό Άννα έτος ηλικίας του παιδιού. Η χρήση ενός χρονόμετρου κουζίνας η φούρνου μικροκυμάτων επιτρέπει στο παιδί να ακούσει το κουδούνισμα όταν ο χρόνος της απομάκρυνσης τελειώσει.

Πως πρέπει να χρησιμοποιείται η απομάκρυνση

Προειδοποιήστε μια φορά το παιδί οτι η συμπεριφορά του είναι ανάρμοστη και οτι αν συνεχιστεί, θα πρέπει να απομακρυνθεί. Αν η συμπεριφορά είναι επιβλαβής σε άλλους, απομακρύνετε το παιδί σας αμέσως.

Αν η ανάρμοστη συμπεριφορά συνεχιστεί και μετά την προειδοποίηση, πείτε στο παιδι να πάει στο χώρο απομάκρυνσης. Αν αντισταθεί, χρησιμοποιήστε την ελάχιστη σωματική δύναμη για να διασφαλίσετε την απομάκρυνση του. Ποτέ μην χρησιμοποιειτε έντονη σωματική  δύναμη για να επιτύχετε την απομάκρυνση.

Ενημερώστε το παιδι για τη διάρκεια της απομάκρυνσης. Υπενθυμίσετε στο παιδι οτι ο χρόνος απομάκρυνσης μετράει μόνο από τη στιγμή που θα ησυχάσει.

Αγνοείστε οποιαδήποτε σχόλια, υποσχέσεις η επιχειρήματα του παιδιού οτι δεν πρόκειται να το επαναλάβει. Οποιαδήποτε επιπρόσθετη προσοχή από το γονέα μπορεί να ενισχύσει την ανάρμοστη συμπεριφορά.

Μετά το πέρας της απομάκρυνσης, επαναφέρετε το παιδι στην πρέπουσα συμπεριφορά και επαινέστε το αν είναι συνεργάσιμο στο μέλλον. Αν η απομάκρυνση έγινε κατα τη διάρκεια του γεύματος, επιτρέψτε στο παιδι να τελειώσει το φαγητό του.