Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος | Τι γίνεται όταν χωρίζουν και παίρνουν διαζύγιο οι γονείς
17721
post-template-default,single,single-post,postid-17721,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.5,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Τι γίνεται όταν χωρίζουν και παίρνουν διαζύγιο οι γονείς

Τι γίνεται όταν χωρίζουν και παίρνουν διαζύγιο οι γονείς

Αν στην οικογένεια υπάρχει χωρισμός ή διαζύγιο, έχει μεγάλη σημασία να συμμετέχουν στην υποστήριξη του παιδιού και οι δύο γονείς. Συχνά βιώνω στο γραφείο το μεγάλο άγχος που έχει προκληθεί στο παιδί να ακούει τους γονείς του να κατηγορεί ο ένας τον άλλον ή πίσω από την πλάτη του ενός γονιού να κατηγορείται ο άλλος γονιός για τα σημεία που δεν είναι σωστός ως γονιός.

Χρειάζεται να αγαπήσεις τον εαυτό σου ως άνθρωπο και ως γονιό, μέσα από τους φόβους και τους θυμούς σου, για να βιώσεις όσο το δυνατόν περισσότερο τη ζωή!

Τα παιδιά αντιλαμβάνονται όλα τα συναισθήματα και βιώνουν τη μεγάλη αναστάτωση και τον πόνο που περνάνε οι γονείς και καταλαβαίνουν και νιώθουν.

Είναι περισσότερο βοηθητικό να εξηγήσετε στα παιδιά σας ότι τα δικά σας προβλήματα δεν έχουν καμία σχέση με εκείνα και με την αξία τους ως άτομα.

Μην αφήσετε να τους μπει η ιδέα πως για ό,τι συμβαίνει φταίνε εκείνα, γιατί τα περισσότερα παιδιά έτσι πιστεύουν. Ενοχοποιούνται και αφήνουν τους στόχους τους. Έχουν τις κεραίες τεντωμένες πώς θα στηρίξουν τους γονείς τους. Αυτό είναι πολύ οδυνηρό και θλιβερό να το βλέπω στα παιδιά που έρχονται στο γραφείο μου.

Διαβεβαιώστε τα παιδιά σας ότι τα αγαπάτε πάρα πολύ και ότι πάντοτε θα μπορούν να στηρίζονται σε εσάς.

Ίσως σας βοηθήσει να κάνετε ασκήσεις σε αυτή την κρίσιμη περίοδο του χωρισμού.

Να κοιτάζεστε στον καθρέφτη μαζί με τα παιδιά σας κάθε πρωί και να κάνετε δηλώσεις που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αυτή τη δύσκολη φάση της ζωής, ίσως πιο εύκολα και ίσως με λιγότερο κόπο, ώστε να νιώσετε όλοι καλά και να απελευθερώσετε τις οδυνηρές εμπειρίες σας με αγάπη. Κάνετε δηλώσεις ευτυχίας για όλους σας.