Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος | Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς με την ανάρμοστη συμπεριφορά των παιδιών
17486
post-template-default,single,single-post,postid-17486,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.5,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς με την ανάρμοστη συμπεριφορά των παιδιών

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς με την ανάρμοστη συμπεριφορά των παιδιών

Όταν το κίνητρο του παιδιού είναι η αδικαιολόγητη προσοχή, θα ήταν βοηθητικό να μην δίνετε στο παιδί την προσοχή που επιζητά όταν σκοπίμως συμπεριφέρεται απρεπώς για να αποκτήσει την προσοχή. Οι φωνές, η γκρίνια και οι επιπλήξεις μαθαίνουν στο παιδί ότι μπορεί να τραβήξει την προσοχή σας (ακόμα και αρνητική) όταν συμπεριφέρεται απρεπώς. Αντίθετα, προσπαθήστε να αγνοήσετε τη συμπεριφορά που δεν σας αρέσει, ενώ ταυτόχρονα προσέξτε και παινέστε τη θετική συμπεριφορά. Επιβραβεύστε το παιδί όταν φέρεται καλά! Δώστε του την αμέριστη φροντίδα σας και περάστε ιδιαίτερες στιγμές μαζί του για να του δείξετε ότι δεν χρειάζεται να φερθεί ιδιότροπα για να τραβήξει την προσοχή σας.

Αν το κίνητρο του παιδιού είναι η αναμέτρηση δυνάμεων, χρειάζεται να ενεργήσετε! Μην μένετε απλά στα λόγια. Πάρτε τον έλεγχο της κατάστασης, αλλά χωρίς να υποβιβάζετε το παιδί. Μη δεχθείτε να εμπλακείτε σε μια διαφωνία ή έναν καυγά. Χρησιμοποιήστε δηλώσεις σε πρώτο πρόσωπο, δώστε επιλογές, θέστε λογικές επιπτώσεις και ενεργήστε με τεχνικές επίλυσης προβλημάτων για να επινοήστε λύσεις που θα είναι αποδεκτές και από τις δυο πλευρές. Βοηθήστε το παιδί να νιώσει ότι έχει λόγο στην προσωπική του ζωή και ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δύναμη του εποικοδομητικά.

Αν το κίνητρο του είναι η εκδίκηση, χρειάζεται υπομονή για να αποφύγετε την αντιπαράθεση και τα αντίποινα καταφεύγοντας σε βαριές τιμωρίες εναντίον του παιδιού που χρησιμοποιεί αυτό το κίνητρο. Αλλά είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι αυτό το παιδί θέλει να πληγώσει τους άλλους όπως πληγώθηκε το ίδιο. Είναι καλύτερα να ακούσετε, να αναπτύξτε μια θετική εικόνα του εαυτού του και να το βοηθήσετε να εκφράσει τα συναισθήματα του με λιγότερο επώδυνους τρόπους.

Αν το κίνητρο του παιδιού είναι η αποθάρρυνση, το παιδί κραυγάζει “δεν μπορώ”. Οι γονείς και οι δάσκαλοι δεν θα πρέπει να ξεγελαστούν και να πάρουν τον έλεγχο κάνοντας τα πάντα για το παιδί. Αντίθετα, θα πρέπει να ενθαρρύνουν την ανεξαρτησία και την πρωτοβουλία. Αφήστε το να βοηθήσει εσάς, αλλά και τα μικρότερα παιδιά. Δείξτε του παιδιού ότι μπορεί να κάνει λάθη και πως όλοι μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Προσέξτε τα δυνατά του σημεία, τις ικανότητες του και τα μικρά βήματα που κάνει προς την επιτυχία.